УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

петак, 19. новембар 2010.

ЂОРЂЕ НИКОЛИЋ је добитник повеље КАРАЂОРЂЕ за 2010. годину

ЂОРЂЕ НИКОЛИЋ је добитник повеље КАРАЂОРЂЕ за 2010. годину, као и награде ЛЕНКИН ПРСТЕН за 2010. годину.
Ђорђе Николић је рођен у селу Рабровцу покрај Опленца
, од оца Милуна, родом из села Јеленца, пореклом Пејовић са Кчева у Црној Гори, и мајке Надежде-Наде, рођене Манић, из Рабровца, пореклом Кујунџић из Старе Рашке. Крштен је у сеоском Храму Светих апостола Петра и Павла.
            Потиче из дома Eпископа Дионисија, који је песниковог оца, свога сестрића, именовао за наследника, уочи одласка у Америку 1940. године на постављење за епархијског архијереја Америчко-канадске епархије Српске православне цркве.
            Почетком седамдесетих година Николић је напустио Србију као политички емигрант и настанио се у Америци.
Песник Ђорђе Николић
            После стицања магистеријума завршио је докторске студије славистике на Нортвестерн универзитету (Northwestern University) и наставио да ради на докторској дисертацији о српској емигрантској поезији.
Ђорђе Николић је председник СРПСКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ, задужбине својих родитеља Милуна и Наде Николић, основане у Чикагу 1990. године, као и председник ЗАДУЖБИНЕ МИЛУНА И НАДЕ НИКОЛИЋ, основане 1999. године.
            Николић је потпредседник и уметнички директор породичне добротворне Фондације «ИВАНКА МИЛОШЕВИЋ» у Чикагу, која је, између осталих прегнућа, утемељила и од 2001. додељује Међународну православну књижевну награду «БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА»,
намењену књижевницима православне вероисповести. «БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА» је једина књижевна награда православног света.
            При СРПСКОЈ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ Николић је основао Књижевнe свечаности БЛАГОВЕСТИ У ЧИКАГУ, чији је директор и уредник, које се традиционално одржавају о празнику Благовести.......
           Видети више :Нема коментара:

Постави коментар