ОНО ШТО САКРИЈУ књижевници и фарисеји, открије - Бог!

ЛИТИЈЕ - Затим, према светлости

ЛИТИЈЕ  -  Затим, према светлости
Мирослав Лукић (Штампано 2008. године у Београду). - (Целовита верзија књиге)

петак, 19. новембар 2010.

ЂОРЂЕ НИКОЛИЋ је добитник повеље КАРАЂОРЂЕ за 2010. годину

ЂОРЂЕ НИКОЛИЋ је добитник повеље КАРАЂОРЂЕ за 2010. годину, као и награде ЛЕНКИН ПРСТЕН за 2010. годину.
Ђорђе Николић је рођен у селу Рабровцу покрај Опленца
, од оца Милуна, родом из села Јеленца, пореклом Пејовић са Кчева у Црној Гори, и мајке Надежде-Наде, рођене Манић, из Рабровца, пореклом Кујунџић из Старе Рашке. Крштен је у сеоском Храму Светих апостола Петра и Павла.
            Потиче из дома Eпископа Дионисија, који је песниковог оца, свога сестрића, именовао за наследника, уочи одласка у Америку 1940. године на постављење за епархијског архијереја Америчко-канадске епархије Српске православне цркве.
            Почетком седамдесетих година Николић је напустио Србију као политички емигрант и настанио се у Америци.
Песник Ђорђе Николић
            После стицања магистеријума завршио је докторске студије славистике на Нортвестерн универзитету (Northwestern University) и наставио да ради на докторској дисертацији о српској емигрантској поезији.
Ђорђе Николић је председник СРПСКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ, задужбине својих родитеља Милуна и Наде Николић, основане у Чикагу 1990. године, као и председник ЗАДУЖБИНЕ МИЛУНА И НАДЕ НИКОЛИЋ, основане 1999. године.
            Николић је потпредседник и уметнички директор породичне добротворне Фондације «ИВАНКА МИЛОШЕВИЋ» у Чикагу, која је, између осталих прегнућа, утемељила и од 2001. додељује Међународну православну књижевну награду «БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА»,
намењену књижевницима православне вероисповести. «БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА» је једина књижевна награда православног света.
            При СРПСКОЈ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ Николић је основао Књижевнe свечаности БЛАГОВЕСТИ У ЧИКАГУ, чији је директор и уредник, које се традиционално одржавају о празнику Благовести.......
           Видети више :



Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"